Ofis Saatlerinde Stresi Azaltmak için Önerilen Rahatlama Teknikleri

Ofis Saatlerinde Stresi Azaltmak için Önerilen Rahatlama Teknikleri

Yapılan araştırmalar, yoğun stres altındaki kişilerin nefes tutma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarımızın doğru şekilde işleyebilmesi için ihtiyaç duyduğumuz oksijen, nefes alımı ile sağlanır. Nefes tutulduğunda hücreler oksijensiz kalır ve etkin şekilde çalışamaz.


 Uzun Nefes Verme Egzersizi

 Yapılan araştırmalar, yoğun stres altındaki kişilerin nefes tutma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarımızın doğru şekilde işleyebilmesi için ihtiyaç duyduğumuz oksijen, nefes alımı ile sağlanır. Nefes tutulduğunda hücreler oksijensiz kalır ve etkin şekilde çalışamaz.

 Stres seviyenizin arttığını fark ettiğinizde uygulayabileceğiniz en basit ve faydalı rahatlama tekniklerinden biri uzun nefes vermedir. Bu egzersizi uygulamak için masanızdan ayrılmanıza gerek yoktur.

 Sandalyenizin ucunda dik şekilde oturun ve iki ayağınızın da yere tam olarak temas ettiğinden emin olun. Sırtınızı sandalyeye yaslamak, vücudunuzu sıkıştırır. Bu nedenle sırtınızı herhangi bir yere yaslamadan mümkün olduğunca dik tutmaya çalışın.

 Bu pozisyonda otururken 3 saniyelik derin bir nefes alın, aldığınız nefesi 6 saniyede vermeye özen gösterin. Bu egzersizi en az 5 kez olacak şekilde tekrarlayın.

 Görsel Canlandırma Egzersizi

 Hepimizin yaşantısında kendimizi güvende hissettiğimiz bir yer bulunur. Çoğu zaman çocukluk yıllarımızı geçirdiğimiz ev ya da aile büyüklerimizin evi olan bu mutluluk yerini ofis saatleri içerisinde ziyaret etme şansımız olmaz, ancak görsel canlandırma da aynı işlevi yapabilir.

 Bu egzersize başlamadan önce mutluluk yerinizin neresi olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Anımsadığınızda sizde yalnızca güzel anılar ortaya çıkaran, kendinizi güvende hissettiğiniz ve sevdiklerinizle vakit geçirdiğiniz her yeri kullanabilirsiniz.,

Egzersize başlarken ayaklarınızı yere koyun ve arkanıza yaslanın. Ortamın sessiz olması, anılarınızın canlanmasına yardımcı olacaktır. Gözlerinizi kapatın ve zihninizde mutluluk yerinizde olduğunuzu canlandırmaya çalışın. Mümkün olduğunca fazla duyunuzu harekete geçirmek, canlandırmanın daha gerçekçi olmasına yardımcı olur. Mutluluk alanınızda duyduğunuz seslere, kokulara ve tatlara odaklanmaya çalışmalısınız.

Bu egzersizi düzenli şekilde tekrarlamak, zihninizin mutlu yerinizi çok daha kolay canlandırmasına yardımcı olacaktır.

Duyu Egzersizi

Bedenimizdeki beş ana duyu, odaklanma konusunda mucizeler yaratabilir. Yapılan araştırmalar bu beş duyudan herhangi birinde hasar oluşması sonucunda, kalan duyuların ortalamaya kıyasla daha fazla gelişeceğini ortaya koymakta.

Duyularımıza odaklanmak, zihnimizdeki diğer konuların ikinci plana atılmasına da yardımcı olabilir. Bu egzersizi uygulamadan önce hangi duyunuza odaklanmak istediğinizi belirlemeniz önemlidir. Bunun için dilerseniz farklı şekillerde denemeler yapabilir ve kendiniz için en uygun duyuyu belirleyebilirsiniz.

Dokunma duyusunu aktifleştirmek için ellerinize basit bir masaj yapabilirsiniz. Krem veya balsam gibi nemlendirici ürünler kullanmak ve baş parmak eklemlerine odaklanarak avuç içini ovalamak, aklınızdaki diğer düşüncelerden uzaklaşmanıza yardımcı olur.

Koku duyusuna odaklanmak isteyen kişiler az miktarda kahveyi bir peçeteye sararak bitki, losyon, kolonya ya da parfüm gibi ürünleri koklayabilirler. Yeni bir kokuya geçmeden önce kahveyi koklamak, duyunuzun keskinleşmesine yardımcı olacaktır.

Bel Esnetme Egzersizi

Esneme ve rahatlama egzersizleri kategorisine girebilecek bu teknik, çalışma masanızda uygulanabilir olması ile öne çıkıyor.

Masanızın uç kısmına ellerinizi yerleştirin ve ayaklarınızın yerle tam olarak temas ettiğinden emin olun. Sandalyenizde otururken ellerinizden güç alarak kendinizi olabildiğince geri itin. Doğru pozisyona ulaştığınızda kollarınız, masa yüzeyine neredeyse paralel konumda olmalıdır.

Dizlerinizden ve ayaklarınızdan güç alarak alt bedeninizi öncelikle sağa doğru çevirin. Göğsünüz, kollarınız ve başınız her zaman masaya doğru kalmalıdır. Sağa dönüşünüzü tamamladıktan sonra merkeze dönün ve aynı egzersizi sol tarafa doğru da uygulayın.

Kaş Masajı

Baş ağrısı ve migren gibi problemlerin etkilerini azaltma konusunda da oldukça etkili olan kaş masajı, fiziksel olarak oldukça basit bir egzersiz. Dirseğinizi masaya dayayın, baş parmağınızla işaret parmağınızı burun kemerinizin en üst kısmına yerleştirin.

Parmaklarınızı kaş kemiğiniz üzerinde yavaşça hareket ettirmeye başlayın ve en az 3 kez nefes alın. Bu egzersiz sayesinde stresin etkilerinden kurtulurken gözlerinizi de dinlendirme imkanı bulacaksınız. Hareketi birkaç kez tekrarladıktan sonra kaş bitiminde yer alan bölgeyi parmaklarınıza hafifçe sıkın. Bu sayede kaş bölgesindeki kan akışını hızlandırmış olacaksınız.

Baş Eğme Egzersizi

Rahatlama teknikleri arasında en yaygın şekilde bilineni, baş eğme egzersizidir. Özellikle okul ve kreşlerde de uygulanan bu yöntem, basit ama etkindir.

Masa üzerinde kollarınızı birbirlerine kavuşturun ve başınızı kollarınıza yaslayın. Alın bölgesini yaslamak, zihninizi boşaltmanıza yardımcı olur. Bu egzersiz sırasında belinizi de esnetmek amacıyla sandalyenizi olabildiğince geri itebilir ve bu pozisyonda beş kez derin nefes almayı deneyebilirsiniz.